رفرش ریت چیست؟

رفرش ریت یا نرخ نوسازی از جمله اصطلاحاتی است که در چندین سال اخیر به گوش بسیاری از کاربران شنیده شده است، و شاید این سوال برای شما هم پیش بیاید که این اصطلاح چیست و یا به چه نکته ای اشاره دارد. تصاویری که شما در ویدئوها مشاهده می‌کنید در واقع مجموعه‌ای از عکس هایی که در 1 ثانیه ثبت و با سرعت فوق العاده بالا پشت سر یکدیگر پخش می‌شوند. در این مرحله باید با مفهومی به نام FPS(Frame Per Second) آشنا شویم. این اصطلاح در واقع همان تعداد عکس‌هایی است که در یک 1 ثانیه ثبت می‌شود. هر چه میزان تصاویری که در یک ثانیه ثبت می‌شود بالاتر باشد، پردازنده باید بتواند با سرعت بیشتر، و کیفیت بالاتر این تصاویر را پردازش کند تا شما بتوانید ویدئوهایی فوق العاده و روان را مشاهده کنید، در نتیجه برای نرخ نوسازی بالاتر نیازمند پردازنده قوی‌تری نیز هستید. این مفهوم با رفرش ریت یا نرخ نوسازی متفاوت است. رفرش ریت به تعداد دفعاتی اشاره دارد که صفحه‌نمایش در هر ثانیه تصویر خود را تازه‌سازی می‌کند. انواع صفحه نمایش گوشی‌ها، مانیتورها، و یا تلویزیون‌ها همگی به طور مداوم تصاویر خود را به روز رسانی می‌کنند. هرچه میزان رفرش ریت بالاتر باشد تصاویر به صورت روان‌تر و طبیعی‌تر پخش می‌شوند.


رفرش ریت متغیر: آینده‌ی نمایشگرها

همانطور که بالاتر هم اشاره شد رفرش ریت‌ها قبلا در تمام گوشی موبایل‌ها یکسان بود اما امروزه نه تنها این مقدار در بین گوشی‌های میان‌رده و پرچمدار متغییر شده است بلکه در داخل یک دستگاه هوشمند نیز قابل تغییر است. یکی از اصلی‌ترین دلایل استفاده از این تکنولوژی کاهش مصرف باتری و افزایش عملکرد پردازنده است. همچنین، این قابلیت موجب افزایش و بهبود تجربه کاربری نیز می‌شود. گوشی‌های هوشمند حال حاضر با توجه به محتوای نشان داده شده قادراند که نرخ به روز رسانی خود را تغییر دهند. به طور مثال در هنگام وب گردی می‌توانند با 60 هرتز و در هنگام اجرا بازی با 120 هرتز به روزرسانی شوند.

اما چند نوع رفرش ریت داریم؟ 60 هرتز، 90 هرتز، 120 هرتز، 144 هرتز تنها تعدادی معروف و پرکاربرد از این دسته هستند. نرخ 60 هرتز در اکثر نمایشگرهای معمولی و گوشی‌های هوشمند برای استفاده های روزمره مانند مرور وب، تماشای ویدئو و اجرای بازی‌های سبک استفاده می‌شود. نرخ 120 هرتز در گوشی‌های پرچمدار و تلویزیون‌های پیشرفته و مانیتورهای گیمینگ تعبیه شده است تا تجربه کاربری لذت بخش‌تری را در اجرای بازی‌های ویدئویی و یا تماشای فیلم و سریال ها ارائه دهد. نرخ 144 هرتز یا بالاتر مخصوص نمایشگرهای تخصصی بازی و یا تدوین گران می‌باشد.


رفرش ریت؛ دوست یا دشمن باتری؟

همانطور که در مطالب فوق هم اشاره شد افزایش نرخ به روزرسانی قطعا باعث روان شدن اجرا انواع محتوا در صفحه نمایش می‌شود، اما باید توجه داشت که این اگر این میزان از حد نرمال خودش فراتر رود، می‌تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. هرچقدر رفرش ریت نمایشگر گوشی بیشتر باشد، مصرف باتری نیز افزایش می‌یابد و این موضوع به صورت کاملا مستقیم بر عمر باتری تاثیرگذار است و موجب کاهش آن می‌گردد. استفاده از رفرش ریت بالا تقریبا تا 50 درصد مصرف انرژی را بیشتر می‌کند. همچنین برای عملکرد صحیح و روان صفحه نمایش‌هایی با نرخ نوسازی بالا نیاز به سخت افزارهای پیشرفته و قدرتمند نیز است که همین مسئله باعث افزایش قیمت نهایی محصول می‌شود. علاوه بر این، بالا بودن بی‌مورد نرخ نوسازی می‌تواند موجب تولید حرارت بیشتر شود که نیاز به مدیریت درست گرما دارد. همه این عوامل قادرند بر طراحی و وزن دستگاه تاثیرگذار باشند.


چگونه رفرش ریت گوشی موبایل خود را تغییر دهیم؟

تغییرات نرخ به روزرسانی به شما امکان شخصی سازی و ایجاد تعادل بین تصاویر نرم‌تر و عمر باتری ارائه می‌دهد. در صورت تمایل می‌توانید این میزان را در تنظیمات گوشی همراهتان تغییر دهید. در صورتی که کاربر گوشی سامسونگ هستید می‌توانید از مراحل برای دسترسی به تنظیمات استفاده کنید.

  • به تنظیمات تلفن همراه بروید.
  • گزینه Displayرا انتخاب نمایید.
  • سپس با انتخاب گزینه Motion Smoothness وارد صفحه مورد نظر شوید.
  • در این مرحله می‌توانید یکی از دو گزینه High و یا  Standard را انتخاب کنید. در صورتی که گزینه اول را انتخاب کنید تصاویری روان‌تر و اسکرولی با نرخ 120 هرتز دریافت می‌کنید که تا حدودی مصرف باتری بالاتری دارد. در غیر این صورت با انتخاب گزینه Standard نرخ به روز رسانی 60 هرتز و عمر باتری طولانی‌تر خواهید داشت.
  • در انتها روی گزینه Apply کلیک کنید تا تنظیمات مورد نظر شما ذخیره شود.

در صورتی که از گوشی شیائومی استفاده می‌کنید تنظیمات مشابه گوشی سامسونگ خواهید داشت با این تفاوت که ممکن است به جای گزینه Motion Smoothness، گزینه Refresh rate را مشاهده نمایید و پس از آن می‌توانید از بین 3 گزینه 60 هرتز، 90 هرتز و 120 هرتز یکی را به دلخواه انتخاب کنید.


نرخ نوسازی صفحه نمایش برای کدام دسته از کاربران بیشتر اهمیت دارد؟

شاید تشخیص تفاوت‌های میان نرخ‌های نوسازی 60، 90 و یا  120 هرتز برای بسیاری از کاربران عادی چندان کار راحتی نباشد، و یا افراد در هنگام استفاده روزمره خود از دستگاه های الکترونیکی، معمولا به چنین جزئیاتی دقت نکنند، اما قطعا برای عده‌ای که به دنبال تجربه‌ای بی نقص و روان می‌باشند بسیار مهم و حائز اهمیت است. در ادامه به بررسی گروه‌های مختلف می‌پردازیم تا متوجه شویم که چرا این ویژگی برای بعضی از افراد بسیاری کلیدی است.

  • گیمرها: قطعا گیمرهایی که از گوشی موبایل و یا مانیتور خود توقع بازی حرفه ای دارند، به نرخ به روزرسانی‌های بالا نیز علاقه‌مند هستند. تنها چند میلی ثانیه برد و یا باخت را در بازی‌ها مشخص می‌کند و سرنوشت ساز است . به ویژه برای گیمرهایی که بازی‌های رقابتی و آنلاین مانند تیراندازی و بازی‌های استراتژی انجام می2دهند. نمایشگرهایی با نرخ 90 هرتز یا بالاتر قطعا برای این افراد مناسب است تا بتوانند واکنش‌های سریع به تغییرات ناگهانی در بازی نشان دهند.
  • طراحان و تولیدکنندگان محتوا: این دسته مشاغل نیز همواره به دنبال دقت بالا و نمایش روان تصاویر در نمایشگر خود هستند. این امکان به آن‌ها اجازه می‌دهد تا بتوانند از کیفیت بالاتر تصاویر لذت ببرند.
  • علاقه‌مندان به دنیای تکنولوژی : علاقه‌مندان دنیای تکنولوژی قطعا به رفرش ریت نمایشگر خود اهمیت می‌دهند. برای تماشا فیلم و سریال نمایشگرهایی با نرخ 60 هرتز مناسب و کافی است اما نمایشگرهای 120 هرتزی قطعا کیفیت بالاتر و تجربه سینمایی بهتری ارائه می‌دهند. این میزان نرخ نوسازی مناسب تجربه‌های بصری روان‌تر و واضح‌تر در هنگام تماشای انواع محتوا می‌باشد.

 بنابراین ممکن است این میزان تفاوت ها در نرخ نوسازی ها برای بسیاری قابل مشاهده و یا واضح نباشد، اما برای گروه‌هایی مانند گیمرها، طراحان، تولیدکنندگان محتوا، نرخ نوسازی از ویژگی‌های بارز در هنگام خرید یک محصول لحاظ می‌شود.


رفرش‌ ریت در گوشی‌ها چگونه عمل می کند؟

از سال 2017 کمپانی‌های بزرگ تصمیم به استفاده از فناوری رفرش ریت متغییر کردند تا تجربه کاربری بهتری ارائه دهند و بتوانند مخاطبان را به خود جذب کنند. نرخ نوسازی بالاتر در هنگام گردش در شبکه‌های اجتماعی و یا اجرا بازی‌ها تاثیرگذار است. بنابراین، اگر این ویژگی برای شما اهمیت دارد، قطعا پیش از خرید باید مشخصات محصول را چک نمایید. یکی از بالاترین نرخ‌های نوسازی حال حاضر مربوط به گوشی ROG Phone 8 Pro با میزان 165 هرتز از برند Asus است که در سال 2024 عرضه شده است. در دسته محصولات سامسونگ این میزان می‌تواند متفاوت باشد. به طور مثال میزان رفرش ریت گوشی A15 با نمایشگر Super AMOLED و رزولوشن1080x2340 پیکسل 90 هرتز است در حالی که گوشی A55 بانمایشگر و رزولوشن یکسان 120 هرتز است. همچنین، گوشی ایفون و یا گوشی شیائومی مدل Redmi note 13 pro plus نیز از میزان نرخ نوسازی 120 هرتز پشتیبانی می‌کنند. این تفاوت در نرخ نوسازی می‌تواند تاثیر زیادی بر عملکرد کاربری گوشی موبایل داشته باشد.